Perbetulkan Niat.

Posted in Life Thoughts

Assalamualaikum,

Okay, just to share with my readers who are not members of the SBP ’94 group in Facebook. It just doesn’t seem fair that I share this with them and not with those outside our group. Knowledge should be universal, right? :)

Assalamualaikum, just want to share something a sister told me yesterday. (Future students of INTEC, KMB and KTJ, you girls will be meeting this sister very often for usrah)

Apa-apa pun kita buat, yang paling penting, kita kena betulkan niat kita. Kita nak belajar kat US, kat UK semua, KENAPA? Adakah semata-mata untuk BELAJAR? Kalau ya, kat Malaysia pun boleh buat macam tu. Kenapa kena pergi luar negara juga?

Apa bezanya belajar kat luar negara daripada belajar kat Malaysia? Bukankah orang cakap, belajar kat mana-mana pun sama je, asalkan diri kita belajar dan rajin mempraktikkan ilmu, semuanya sama je, kan?

So for those yang nak lanjutkan pelajaran ke luar negara, cuba share sikit WHY korang nak pergi overseas? And why a certain country (US, UK, Germany, Egypt, etc) Is it just for STUDIES, or for tourism purposes, or just for the sake of having the satisfaction of saying, “Oh, aku belajar kat UK dulu. Oxford.”? Or is it for any other reasons? If yes, cuba share dengan kiteorang :)

That was my first post, and I received some feedback and comments from my fellow SBP-ians. Some say they wanted to go for the experience, to practice a new language, to see the world in a new perspective, to meet new and old friends, to broaden one’s views and to ‘run’ from one’s comfort zone.

So after collecting some responses from the members (there’s not much responses now that a lot of people already started their Asasi & Matriks and all) I started another post.

Okay, sambungan post aku yang aku tanya korang, WHY korang nak belajar kat overseas. Semalam the sister visit KTJ, so before dia balik, aku ada la minta pendapat dia pasal this one problem I’m having. UK or US? A-Levels or ADP? KTJ or INTEC? And bila dia dah dengar semua tu, dia tanya aku satu soalan.

“Why do you want to go to UK Syaza?”

Kenapa aku nak pergi UK? Is it just to meet my old friends? Is it so I can meet new people and all? Is it so I could visit the interesting places around the world? Get more exposure? Gain more experience? Why?

Dari Umar bin Khattab r.a. katanya :
“Rasulullah s.a.w. bersabda : “Amal itu hanya dengan niat, Setiap orang hanya memperoleh menurut apa yang diniatkan. Sesiapa yang ada niat hijrahnya kerana Allah dan RasulNya, maka hijrahnya memperoleh (pahala hijran) kerana Allah dan RasulNya Dan barang siapa (niat) hijrahnya kerana dunia yang hendak dicapainya atau wanita yang hendak dikahwininya, maka hijrahnya (mendapat balasan) menurut tujuan hijrahnya”. [Hadis riwayat Muslim]

Sister tu remind aku yang everything kita buat, semuanya kena kembali kepada Allah. Sebab tu kat post aku yang tadi, aku tulis, “BETULKAN NIAT.” Everything kena berbalik kepada Allah, kepada Islam. Cuba ingat balik apa tujuan kita kat muka bumi ni?

“Tidak Aku jadikan jin dan manusia melainkan untuk mengabdikan diri kepadaKu (Allah).” (Surah az-Zarriyat, ayat 56).

“Ingatlah ketika Tuhanmu berfirman kepada malaikat: Sesungguhnya Aku hendak menjadikan seorang khalifah di bumi.” (Surah al-Baqarah, ayat 30)

Tujuan kita kat sini untuk menjadi khalifah Allah, menegakkan agama Allah. Tujuan kita juga untuk menjadi hamba kepada Allah, untuk beribadah kepada Allah. Masa belajar, niatkan kita belajar kerana Allah. Niatkan belajar itu sebagai satu ibadah. Belajar untuk dapat ilmu, untuk majukan umat Islam, majukan negara Islam.

Kita belajar kat luar negara, timba ilmu banyak-banyak, kenal orang kat luar sana macam mana, pergi melawat sini sana. Memang boleh. Tapi jangan lupa soal dakwah. Tugas kita sebagai khalifah Allah. Amar makruf nahi mungkar. Sebarkan agama Islam kepada orang lain. Tunjukkan Islam yang sebenar, bukannya Islam sekadar pada nama, tapi perangai sama macam orang bukan Islam.

Pergi luar negara untuk belajar tak senang. Banyak cabaran dia. Yang penting niat tu. Kalau niat sekadar nak pergi ikut kawan, pergi nak meronggeng, nak lari dari kawalan ibu bapa, betulkan balik niat tu. :) Niat kerana Allah, insyaAllah segalanya berjalan lancar. :)

Sekadar perkongsian. Yang baik2 daripada Allah, yang buruk itu kesilapan diri ini. Aku masih menuntut ilmu, banyak kekurangan. :)

Renung-renungkan. :3 Okaylah. Can’t write more, having a headache due to the 3++ hours of dancing this evening. Sleep well people, good night :) Assalamualaikum.

May 27, 2012
/
Previous Post Next Post

6 Comments

  • Reply V

    i feel like my niat is not right,everything i did seems worthless.btw thx for posting.:D *mmg betul2 nak kene betulkan niat*

    May 30, 2012 at 10:14 am
  • Reply syaza nazura.

    You’re welcome V, glad it helped a little bit. :)

    May 30, 2012 at 10:46 am
  • Reply Anonymous

    this post really touched my heart :( and it is inspiring me .thank you syaza :)

    December 21, 2012 at 2:40 pm
  • Reply Syaza Nazura

    You’re welcome, Anonymous :) Always a pleasure to help others :)

    December 23, 2012 at 5:43 am
  • Reply Anonymous

    Hello, this post is really great. :) Thank you for posting

    I would like to ask you a few questions about KTJ? I am from Indonesia and will be going there this August.. I need to know a few things maybe can I e-mail you?

    July 26, 2014 at 12:27 am
  • Leave a Reply