Study

What About Actuarial Science?

Assalamualaikum,

*disclaimer:This post was written back in 2015, when I was still an Actuarial Science student. I have since then graduated, and have completely left Actuarial Science behind as I jumped into the Higher Education field. Please keep that in mind if you want to ask me any questions about AS as my responses may be biased.

*****

Before I write any longer, do note that I am only a second-year student in Actuarial Science, so I would not know anything much about the program, or how the job prospects really is and all. Things that I write here are only from what I know of, so it may or may not be right. I am not responsible for anything that happens should you take assume that everything thatΒ I write here are true. Use these information carefully. And for the sake of clarity, aku akan tulis dalam Bahasa Melayu (campur sedikit dengan English la ye).

Apa itu Sains Aktuari / Actuarial Science?

Memandangkan aku baru je start ambil kelas berkaitan dengan Sains Aktuari bulan 9 tahun lepas, aku tak boleh nak jelaskan in details semuanya berkaitan dengan Sains Aktuari. So, dari apa yang aku dah belajar setakat ini, bagi aku, yes, Sains Aktuari ni memang sangat banyak Matematik. Sangat banyak mengira.

Tak kisah la nak kira insurans ke, nak kira berapa banyak kena bayar untuk cover insurans ini insurans itu, nak kira berapa banyak satu company itu boleh rugi / untung daripada satu projek ke, pokok pangkalnya banyak mengira.

TETAPI, kalau kau sekadar suka matematik, dan matematik tambahan merupakan pelajaran kegemaran kau masa SPM dulu, tolong jangan terus fikir yang kau akan gempak gila dalam Sains Aktuari. Satu halnya sebab matematik di universiti tak semudah matematik tambahan di SPM. Nanti kau belajar Linear algebra la, calculus la, probabilities la, statistics la, differential equations la dan sebagianya. Susah bapak.

Lagi satu halnya sebab Sains Aktuari juga melibatkan perkara-perkara yang tak berkaitan dengan nombor.

Sains Aktuari merupakan bidang bisnes, bukan sains (walaupun dalam nama ada perkataan ‘Sains’ tu). So korang boleh expect yang korang akan belajar subjek-subjek bisnes seperti perakaunan, ekonomi dan kewangan.Β  Dan mungkin juga korang akan belajar berkaitan dengan isu politik dan sejarah.

Bergantung kepada kolej atau universiti mana korang pergi, Sains Aktuari boleh berada di Fakulti Bisnes ataupun Fakulti Matematik. Bezanya antara dua fakulti ni adalah the ’emphasis’ yang korang akan belajar. Sebagai contoh, aku belajar di Wisconsin School of Business, so degree aku ada lagi banyak subjek bisnes seperti Finance, Accounting, Marketing dan sebagainya. Kawan aku di University of Illinois, Urbana Champaign (UIUC) pulak berada di bawah Department of Mathematics, so degree mereka ada lebih banyak subjek matematik kalau nak dibandingkan dengan aku.

Untuk maklumat lebih lanjut pasal Sains Aktuari, boleh baca di SINI, SINI ataupun SINI.

**************************************

“What are the subjects that you’re taking in undergraduate program for actuarial science?”

Aku dah jawab soalan ni kat atas, but for clarification purposes, bergantung kepada universiti mana kau pergi untuk belajar Sains Aktuari, kau mungkin akan belajar any of the subjects listed, seperti calculus, linear algebra, differential equations, risk management, perakaunan, kewangan, marketing, ekonomi, sejarah / politik, introduction to probability dan sebagainya.

 

“Hi. Saya nak tanya pasal Actuarial Science. Macam mana nak ambil course ni? Kena buat A-levels/ matriks dulu ke sebelum ambil course ni? Mana uni yang okay dekat Malaysia/ overseas kalau nak ambil course ni?”

Sebelum tanya program pra-universiti apa yang kena ambil, korang kena tanya diri sendiri soalan ini: Aku nak sambung belajar di universiti mana sebenarnya?

Syarat minima degree bergantung kepada universiti mana korang nak masuk. Kalau nak masuk universiti tempatan, buat apa nak bazir masa ambil A-Levels?

Kalau nak ke luar negara, lebih baik pilih A-Levels ataupun IB ataupun ADP daripada Matrikulasi.

Tengok dulu la korang nak belajar kat mana, pastu plan from there.

Sebagai contoh, di Malaysia, antara universiti yang ada tawarkan program Sains Aktuari (ataupun yang sama waktu dengannya) termasuklah UKM, UM, UiTM dan USIM. Dan aku dah siap bagi link dah untuk ke website universiti tersebut, so jangan malas nak cari sendiri syarat apa nak kena ada sebelum masuk degree di sana.

Kalau nak ke luar negara pulak, tak kira la United States ke, United Kingdom ke, Australia ke, research dulu universities apa yang ada.

Kalau kat US, ada banyak universities yang ada program Actuarial Science ataupun Actuarial Mathematics. Kalau nak lagi specific, boleh cari di bawah Centers of Actuarial Excellence, yakni universities yang the Society of Actuaries dah certify-kan.

Kalau di UK, tak banyak yang ada. Waktu aku dulu, ada lima je kalau tak silap aku. Antaranya City University, University of Warwick (yang ini pun bukan ‘Actuarial Science’ program tapi the MORSE program) dan University of Kent.

Kalau di Australia, ada beberapa universities yang di-certified oleh the Actuaries Institute di Australia, termasuklah University of New South Wales, Curtin University dan University of Melbourne.

Boleh juga refer website ASM untuk senarai universiti yang ada.

Once dah tengok universities apa yang ada, boleh la tengok syarat-syarat nak memohon ke sana macam mana, dan tengok program pra-universiti apa yang terbaik untuk korang.

 

“AsSalam lagi. Kalau nak qualify sebagai actuary, minimum kena ambik berapa exam? Kalau ambik satu still okay ke chances for getting hired by people? Sorry kak soalan macam merapu. Nak tau sangat.. Thanks in advance :)”

Memandangkan the Actuarial Society of Malaysia tak ada examnya tersendiri, kalau nak jadi ‘certified actuary‘, kau kena dapat certification daripada either of the bodies listed kat website AS Malaysia. Lepas tu, boleh lah tengok kat each of the bodies (SOA US, CAS US, I&FA UK dan AI Australia) untuk tengok requirements dyorang.

Sebagai contoh, aku akan either melalui SOA ataupun CAS US. Aku akan ada 5 papers, campur dengan education validation (VEE), campur dengan Web assessment and a few other stuff as well. On average, biasanya students kat sini ambil sekurang-kurangnya satu/dua exams masa tengah belajar, lepastu dah graduate nanti kerja sambil belajar untuk exams2 yang lain. Ada je yang tak ambil langsung exams masa belajar dan ambil masa kerja. Semuanya terpulang kepada individu itu sendiri.

Kalau kau dah ambil dua tiga exams, itu tak bermakna kau dah qualified as an actuary. To qualify, kau kena fulfill SEMUA requirements dia. Sebab tu tak ramai qualified actuaries kat Malaysia, sebab susah gila bapak okay nak lepas semua exams dan validations semua tu.

Tapi, walaupun kau tak qualified lagi, tak semestinya kau tak boleh bekerja sebagai seorang aktuari. Boleh je kerja sambil belajar. Ramai je buat macam tu.

 

“AsSalam, kalau ambik degree in Econs kat US. Boleh ke ambik exam actuary kat us walaupon takde degree in acturial science? And thanks lagi sekali . Hehehe.”

Boleh sangat-sangat. Untuk register nak ambil exam Actuarial kat US, sesiapa pun boleh ambil. Tak semestinya kau kena jadi pelajar Actuarial Science je.

Career as an actuary? Can you guys give us enlightenments? From what I read, satu company perlu satu je actuary. Can you guys explain more about this? Thanks. πŸ˜‰

Aku tak sure sangat on the ‘one company one actuary’ policy, mungkin ye, mungkin tak. But the thing is, jangan limitkan yourself to work as an ‘actuary’ je. Having a degree in Actuarial Science boleh membantu if korang nak jadi CEO ke, CFO ke, nak masuk management board of a company or a bank or anything like that.

Kalau traditional jobs as an actuary, agaknya macam jadi life insurance consultant, actuarial associate in an insurance company, pension consultant, financial analyst, investment consultant, etc.

Kalau nak tahu lebih lanjut tentang bidang apa yang korang boleh masuk, boleh tengok di website INI.

 

Kalau kerja dengan kerajaan, jabatan apa yang hire actuary? Ministry of Finance? Thanks. πŸ˜‰

Most probably. Takpun boleh je masuk kerja in any ministry or department as ‘a financial controller’ or ‘financial analyst’ or anything. Like I’ve said above, jangan limitkan yourself to working as an ‘actuary’ je. You can branch out into other fields and use your actuarial skills dalam bidang-bidang lain jugak.

 

“Salam. Akak amik aktuari sains kan, betul ke tough sebab saya selalu dengar org ckp subjek ni tough.
Yes. Sangat tough. Tapi, semua bidang tough. Semua bidang susah. You just have to roll with it.

 

“Apa nasihat akak kpd students yang nak ambik actuarial science?”

Kau serious nak ambil Actuarial Science? Kau tengok video ni dulu, pastu kau reconsider balik. Kau sanggup nak burn a lot of your times to study for the exams?

With that being said, masuklah Sains Aktuari! Interesting sangat sebenarnya, walaupun susahnya tahap nak mati. Nanti dah belajar Actuarial Science, boleh la korang faham joke kat bawah ni:

HAHAHAH BODOHHHNYA LAWAK NI LUCUUUU

*gelak guling-guling sampai keluar air mata*

Lol okay, so yeah. Itu sedikit (sebanyak?) yang aku boleh kongsi dan jawab setakat ini. Terima kasih πŸ™‚ Stay awesome peeps πŸ™‚

p/s. all pictures are credit to Google.

ADDITIONAL NOTE:

This post was written back in 2015, when I was still an Actuarial Science student. I have since then graduated, and have completely left Actuarial Science behind as I jumped into the Higher Education field. Please keep that in mind if you want to ask me any questions about AS as my responses may be biased.

32 Comments

  • menarik!!!!! nice write up syaza!! lagi tertarik nk ambik acturail science. yes, everytime ada orang tanya sesuatu bidang tu susah ke tak, the only thing that came to my mind is, ada ke course yang senang? hehe.
    thanks syaza. have a nice day ahead!!!
    =)

  • For those in the IT and analytics industry – the buzz word at the moment is big data analytics. To “do” big data analytics – one would need some degree of knowledge in working with databases (since your data is mostly there), statistics (to help you understand and build develop your model) and programming (like R, Python or Java). At Celcom, I’ve seen people who studied actuarial sciences get hired in their Marketing dept to do analytics there.

    – just sharing some life experiences from the industry.

      • Hehe. I’m currently doing this in Axiata. Just wanted to share that i think there’s a future for those taking actuary…since the market is moving towards data driven decision making.

        • I knowww. Seniors pun cakap that computer skills are a plus in the actuarial industry and boleh masuk into IT juga

  • Salam,
    Sy merupakn pelajar asasi di uia. Sy sngt berminat dgn kos sains aktuari namun kos tersebut tdk ditawarkn di uia dan sy tdk blh memohon upu utk ke u lain. Sy hanya blh meneruskn pengajian di uia. Apakah yg perlu sy lakukan? Terima kasih.

    • Wa’alaikumsalam. There’s an option of taking some other related courses in UIA if offered (Mathematics, Accounting/Finance, Risk Management, Insurance, Statistics, etc), and continuing with a Masters in Actuarial Science. Tak semestinya kena ambil degree in Actuarial Science kalau nak kerja sebagai seorang aktuari.

  • Assalamualaikum, kak πŸ™‚ Saya pelajar sains hayat kolej matrikulasi pulau pinang. Saya dapat CGPA 4.00 dan MUET Band 5…..saya batch SPM 2014, alhamdulillah saya dapat Straight A’s….tapi dari spm hingga foundation saya ambil subjek pure science, tapi saya study jugak mathematics & additional mathematics. Bolehke saya pilih Actuarial Science sbg course utk degree saya september 2016 ini ? sbb saya takde apa2 pengalaman study perakaunan, pengurusan perniagaan & ekonomi tu…. πŸ™

    • Wa’alaikumsalam.

      Boleh ke tak bukan persoalan yang penting (most probably boleh je masuk program Actuarial Science with those requirements, but you’ll have to double check).

      Persoalannya di sini: Kau minat ke tak Actuarial Science ni sebenarnya? Kau tahu ke tak Actuarial Science tu apa? Kau pernah dengar tak pasal Actuarial Science, or is this your first time hearing about it?

      Sebab kalau you’re not super interested or at least have an interest or knowledge about what it is or what you’d be studying, it’d probably be a hard journey for you. So I do recommend talking to someone who’s currently working as an actuary, just so you can learn more about it and see if it’s a good fit for you.

    • Hai, saya baca komen awk and situation saya lebih kurang macam awk. So, saya nak tanya, awk pilih actuarial science ke untuk degree? If yes, dekat uni mana?

  • kak, kalau nk smbung degree untuk actuarial science ni and taknak ambik diploma. perlu ambil asasi sains hayat or fizikal?

    • Boleh refer to ePanduan UPU and tengok requirements degree Actuarial Science kat uni mana yang you nak pergi. Tengok subjek apa yang dyorang minta untuk Asasi and choose from there.

  • Assalamualaikum, terima kasih sgt2 untuk artikel yg sgt menarik ni ? Sy nak minta pendapat la, sy umur da 27thun, then sy brminat utk msuk bidang ni n da apply pown dkt uitm utk degree. Tp sy dlm dilema memandangkan sy sudah ad kerja tetap dlm bidang diploma sy which is hospitality. Tp impian sy utk jd pensyarah dlm bidang aktuari ni membuak2 memandangkan sy sgt brminat dlm matematik n business. Adakah trlewat utk sy yg brumur 27thun ni utk kejar bidang aktuari ni?memandangkan utk jd pensyarah memerlukan sy utk menyambung pelajaran sehingga phd. N it is worth it utk sy kejar bidang aktuari n tinggalkn kerja tetap sy sekarang ni?

  • aslm.. sye mohon matrik aliran teknikal..rse2 bole ker sye mohon degree sains aktuari slps tmat pngajian matrik ni

  • Salam kak… bole tak explain tentang felo bersekutu and function taking the exam yg ditetapkn society of actuaries

    • Wa’alaikumsalam, best to ask that question to someone who’s currently working as an actuary. Pendek cerita, jadi qualified / associate actuary means you’ve passed all that tests and exams, and are more qualified for certain posts / positions (i.e. higher qualification = more responsibilities = more salary).

  • Salam kak Nazura, saya pernah visit blog akak sebelum saya masuk uni sbb saya teringin nak sambung degree actuarial science. blog akak bagi inspirasi untuk saya teruskan niat ni. Alhamdulillah, saya sudah berapa di Tahun 3 degree in Actuarial Science Universiti Malaya (UM). Since akak dah graduate dlm bidang actuary ni, saya nak tanya. Adakah suatu perkara yang wajib/patut bagi saya ambil professional exam paper dari SOA semasa saya masih belajar di uni ? Kalau saya tak plan nak ambik buat masa sekarang, akan effect masa depan saya ke? Soalan akhir, adakah kak Nazura pernah ambil exam paper SOA ini di uni dahulu, jika ada, paper apa ya ? Terima kasih kak sudi luangkan masa jawab soalan saya.

    • Wassalam, hi there. Congrats on reaching your third year in Actuarial Science in UM!

      It is not compulsory nor a requirement to take professional papers (SOA/IFOA) during your studies – though it WILL be beneficial for you and it would give you an advantage when applying for any actuarial positions.

      I’ve tried taking one (SOA FM paper), but failed (that was in Nov/Dec 2014 I think?).

Did you find the post interesting / useful? Come share your thoughts!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.