Reminder, to myself and to others.

Posted in Life Thoughts, Study

Assalamualaikum,

This post was originally written back in 2012, probably sometime in May or June. At that time, I wrote this for my SBP’94 Facebook group, when everyone was either congratulating each other for the offer(s) that they have received, or blaming and bashing one another (and other people as well) for the rejections. At that time, there were people who were mad because they felt like they wasted their time in attending a bunch of interviews here and there, but ended up without an offer at all. Being me, I felt like saying something.

I didn’t really keep a copy of the original post, but thank you to a few people who did and copied & pasted this on their blogs. It was because of them that I managed to find this back and keep a copy for myself as well. So thank you to Iza Arina, Insyirah, and Ika Noor Rahman.

Read, and ponder.

*****************

Assalamualaikum,

Okay, first of all, aku nak minta maaf awal-awal kalau ada orang terasa or marah kat aku pasal apa yang aku tulis ni. Aku just nak tegur sikit. Kalau korang rasa benda ni tak berkaitan dengan korang, abaikan. Kalau ya, sila ambil perhatian.

Yes, memang kita semua berharap dapat MARA, dapat JPA semua benda tu. Tapi kalau dah tak dapat tu, janganlah keluarkan kata-kata yang tak sepatutnya. Janganlah marah-marah kat orang lain, cakap bazir masa ke apa. Benda ni semua bagi pengalaman kat kita, bagi kita experience dapat pergi interview, pergi Educamp semua.

Rezeki di tangan Allah. Kalau dapat, Alhamdulillah. Kalau tak, muhasabah diri kita sendiri. Adalah tu sebabnya Allah tak nak bagi benda tu kat kita sekarang.

1) Mungkin Allah tahu kita tak cukup bersedia untuk pergi ke luar negara. Iman tak cukup mantap, hati tak cukup kuat, semangat tak cukup kental.
2) Allah dah sediakan sesuatu yang lagi baik untuk diri kita. Mungkin lepas SPM ni kita tak dapat apa-apa tajaan, tapi mana tahu, lepas asasi, lepas matriks, kalau korang apply balik scholarships semua, banyak yang datang?
3) Allah nak tunjuk, jalan yang kita nak ambil tu, bukan jalan yang terbaik untuk diri kita. Jalan yang kita nak pergi tu, bukan yang akan mendatangkan manfaat untuk diri kita, negara & agama Islam.

Take this time to reflect, and to improve ourselves. Ambil masa yang ada untuk mantapkan iman kita, untuk kuatkan hati kita. Jadi yang lebih baik daripada kita sekarang. Perbaiki kelemahan kita. InsyaAllah, one day nanti, our time will come. Setiap orang ada rezeki masing-masing. Ada yang dapat rezeki bertimbun sekarang, ada yang dapat in the future. Just wait. Allah tak akan hampakan hamba-hambaNya.

(Y) To those yang dapat MARA PILN, JPA-MARA & all the other scholarships out there, a sincere congratulations from me. You guys deserved the best. Grab all the opportunities that come in your way, but don’t forget who you are. When you are in another country, don’t forgo the Islam way of life just so you could mix in with the people there. Take care of your iman & aqidah.

To those yang tak dapat, teruskan berdoa kepada Allah supaya Dia berikan yang terbaik buat kita. Banyakkan bersabar, your time will come soon, insyaAllah.

Yang baik-baik datangnya daripada Allah, yang lemah itu kesilapan diri ini. Kalau ada silap salah tolong tegur. Wa’alaikumsalam, selamat malam.

**********************

Hope this helps, albeit a little bit. I know there were people out there who looked at me and said things like, “What would you know? You’ve gotten everything you wanted. You’re not in our shoes. You’ve never been in our shoes.” or something similar to that. I know I’m a nobody. But that doesn’t mean I can’t try, right?

Until next time, stay awesome people. :)

May 6, 2015
/
Previous Post Next Post

Leave a Reply